Den 6 och 7 februari 2021, hade jag tillsammans med fotokompisar hyrt ett gömsle i Gysinge. Ursprungligen 3 personer, men en person hoppade av pga personliga skäl. Övernattning på vandrarhemmet i Gysinge. 2 hela dagar i ett gömsle för att fotografera havsörn. Spännande. Gömslet drivs av Föreningen för Fågelskydd och Naturvård vid Nedre Dalälven. Bilden på gömslet har jag lånat från föreningens hemsida.

6 februari

Efter att ha gått upp vid 5 sammanstrålade David och jag med Inge Jansson, utanför gamla brukshandeln. Inge var den som skulle lotsa oss till gömslet. Efter en kvarts biltur parkerade vi bilarna mitt ute i skogen. Vi hade pannlampor för att kunna se i kolmörkret. Ca 300m in efter en stig såg vi gömslet. Första morgonen var det 10,5 grader kallt och gömlet totalt utkylt. Inge visade oss hur allt fungerade inklusive gasolvärmaren. Efter en liten stund började det bli varmt och vi åt frukost i pannlampans sken. Det återstod fortfarande någon timme innan det skulle bli ljust. När det hade blivit ljust såg vi örnmaten, åteln, ca 20-25m från gömslet. Vi hade gott om tid att förbereda oss, ställa in kamerorna mm. Vi behövde inte ha egna stativ utan bara stativhuvuden. Det fanns en anordning där man kunde fästa stativhuvudena. De första besökarna, korpar, kom vid 9 tiden och  det skulle dröja nästan en timme ytterligare innan örnarna vågade sig fram. 

Korp

Korp

Havsörn

Havsörn

Havsörn

Havsörn

Kort film tagen med mobiltelefon

Kungsörn. Första och hittills enda kungsörnen

Kungsörn. Första och hittills enda kungsörnen

7 februari

Uppstigning även denna morgon klockan 5. Denna gång hittade vi själva till gömslet. Samma procedur och förberedelser som dagen innan. På söndagen var det betdligt mer fart på örnarna. Vi såg nog sammanlagt ca 30 havsörnar på söndagen, men tyvärr ingen kungsörn.

Havsörn o Korp

Havsörn o Korp

Slagsmål om maten trots att det fanns åt alla

Slagsmål om maten trots att det fanns åt alla

Helgen med gömslesittning/fotografering var mycket givande och jag fick träna på att förutse örnarnas beteende vid åteln. Gömslet bokat nästa år vid samma tid.

För den som vill veta mer om gömslet 

Dela den här sidan