3/7 22

OBS PÅGÅENDE UPPDATERING

I morgon bär det av till Flatanger. Äntligen blir det örnfoto hos Ole Martin Dahle. Detta ställe har jag länge hört talas om, Brutus Östling har talat varmt om Ole Martin och många naturfotovänner har varit där. 

Slutpackning sker i Åre där vi nu varit i en vecka. Jag kommer att köra bil från Åre i morgon bitti.

Detta blir den egentliga invigningen av Z9 med stora zoomen som går upp till 400mm. Mycket spännande att se hur det fungerar i båt

4/7 2022

Jag åkte hemifrån (Åre) vid 9 tiden och tog vägen via Medstugan och Skalstugan i Sverige in i Norge. Jag hade beräknat mellan 3 och 4 timmar. Nu tog det närmare 4 timmar då vägarna i Norge  visserligen var bra. Men krokiga och hastighetsbegränsade. Jag kom fram till Lauvsnes i god tid, men hade lite svårt att hitta till "Örnehuset" där vi skulle bo. Till sist ringde jag och väckte en stackars sjuk Brutus, som låg och sov. Han hade drabbats av post-covid sa han och kunde inte vara med oss under veckan som planerat. Han åkte hem till Skåne för att kurera sig. Bäst så tyckte alla, vi litade på att Ole Martin kunde sin sak. Vi missade tyvärr den lilla workshop med fototips som Brutus skulle haft. Men bäst för Brutus. Senare på eftermiddagen kom Magnus och Lena med sin husbil. Tord som var den 4:e deltagaren kom med flyg från Malmö via Trondheim. Efter lite matshopping på Spar, åt vi middag tillsammans. 

I denna pdf finns det en artikel om Wenche Dahle, gift med Ole Martin. Läs gärna

5/7 2022

Efter frukost skulle vi ut i Ole Martins båt för att fotografera havsörn. Hemma i Örnehuset fanns en uppsättning overaller som var isolerade och som skulle klara sträng kyla. Eftersom temperaturen var 10/12 grader räckde det med ett lätt underställ. Ändå blev det ordentligt varmt. Det var inte helt lätt att fotografera örnarna när de kom inflygande och dök mot fisken som Ole Martin kastat ut. När Ole Martin upptäckt örnen, som troligen redan känt igen båten kastade han ut en fisk. "Fish is out, eagle is coming" ropade Ole Martin och då var det dags att sätta igång.

Första hyfsade bilden av en havsörn som just grppat fisken

Första hyfsade bilden av en havsörn som just grppat fisken

Inte bara örn

Det var inte bara örnar som kretsade kring båten. Allehanda vitfåglar attraherades av Ole Martins hundpellets och gårdagens bröd som Ole Martin kastade ut på motsatt sida från fisken. Trutarna var så vana att de ofta satt på båten och även på Ole Martins huvud. I bakgrunden Magnus ivrigt fotograferande.

Trutar och andra vitfåglar följde oss hela vägen och det var ett rejält ljud hela tiden, i videon dock överröstat av motorljudet.

Förmiddagen fortsatte med örn efter örn, dyk efter dyk. Jag tröttnade inte och man märkte inte tiden. Träning ger färdighet och jag fick fler och fler skarpa bildserier

Dela den här sidan